21 Napos süti:
Hozzávalók: rizsliszt, tojás, édesítő, gyümölcsök tetszőlegesen, sütőpor és egy teáskanál olívaolaj.
Ahány tojással készül, annyi kanál rizslisztet használunk.
A masszát elkészítjük a piskótakészítés szabályai szerint, majd kiolivázott és rizsliszttel meghintett tepsibe öntjük.
A gyümölcsöket rizslisztbe hempergetjük és rászórjuk a tésztára, majd sütőbe tolva megsütjük. Kb. 20 perc alatt, elkészül!
Tanács: ne legyen a gyümölcs nagyon leves és csak az engedélyezettekből, tallózzunk
Piskóta tekercs:
Hozzávalók: 3 tojás, 100g szőlőcukor vagy édesítő ízlés szerint, 100g rizsliszt, 1 kávéskanál sütőpor. További hozzávalók: 100g csökkentett zsírtartalmú margarin, 100g szőlőcukor vagy ízlés szerinti édesítő, 2 evőkanál diabetikus gyümölcsíz, 1 ek. kakaó, 100 g darált dió.
Először a tojásból, cukorból vagy édesítőből, sütőporból és rizslisztből piskótát sütünk. A megsült piskótát összemorzsoljuk a további hozzávalókkal. Egy fóliát megszórunk kókusszal és rákenjük a gesztenye vagy csoki krémet. Rásimítjuk a piskótás masszát, és óvatosan feltekerjük. 1 napig hűtőbe állni hagyjuk.
Fahéjas- almás vagy ami étrend szerint belefér Palacsinta:
2 tojás, 100g rizsliszt, csipet só, 2 kanál szőlőcukor vagy édesítő, 4 dl 0,1-es tej.
A tojásokat kikeverjük a rizsliszttel, sóval, édesítővel vagy szőlőcukorral és tejjel. Olivával megkent palacsintasütőbe a szokásos módon megsütjük. Előre lereszelt, fahéjjal fűszerezett almával megtöltjük.
......és az igazi kánaán, ha a palikat, tepsibe rakjuk és édesítős frissföllel belocsolva a sütőbe, jól megsütjük. (nem minden étkezésre fogyasztandó, de az ünnepek alatt nagyon baba)
21 napos süti módosított recept:
Hozzávalók:
1 kefir, 3 tojás, 1 ek. liga margarin, édesítő, érzés szerint rizsliszt, tetszőleges és engedélyezett gyümölcsök.
Az összes alkatrészt egy tálba jól összezutyuljuk, hozzáadjuk a földarabolt gyümölcsöket és legutoljára a rizslisztet. Azért mondtam, hogy érzés szerint, mert ennek a masszának az álaga a palacsintatésztától egy kicsit sűrűbb kell, hogy legyen.
Tepsit kimargarinozod, és rizsliszttel meghinted.
Beleöntöd a masszát, és jól kisütöd.
A krém:
1/2 l 0,1%-os tej és 5 ek. rizsliszt.
Először 3 dl tejjel kevered össze a rizslisztet, és édesítőszert raksz bele.
3 tojásnak a fehérjéét fölvered habnak, és óvatosan hozzákevered.
A sárgáját a végén kevered hozzá, amikor hozzátöltöd a maradék tejet és fölrakod újra a tűzhelyre.
Az így kapott krémet jól rákened a 21 napos tetejére!
Turmix - mostanság kedvenc édességhelyettesítőm.
A diétázó számára napi sok étkezéséből az egyik nyugodtan lehet a bődület változatos ízorgiával elkészíthető turmix - természetesen 0,1%-os tejből! (nekem mostani kedvenceim a fagyasztott eperből készült és a kókuszos túróturmix).
Rizses almás lepény:
3 db közepes nagyságú almát meghámozunk és lereszelünk. 1 tojást simára keverünk, 3 púpozott kanál rizsliszttel, a reszelt almával, késhegynyi fahéjporral és kevés gyömbérrel. Kb. fél óráig pihentetjük, majd olívaolajba evőkanállal adagolva lapos lepénykéket sütünk belőle.
Ha mindkét oldala pirosra sült, papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges olajat beszívja.
Utána jól befalálkoljuk!
Joghurtos fagyi
Hozzávalók: személyenként 2dl natúrjoghurt, 1 kávéskanál citromlé,
ízlés szerint édesítőszer, 20dkg málna, 20dkg eper
A joghurtot összekeverjük a citromlével és az édesítőszerrel, majd összeturmixoljuk a gyümölcsök felét és ezt is hozzáadjuk.
A masszát tálkákban lefagyasztjuk. Tálalás előtt kb.20 perccel, kivesszük, hogy egy kicsit megpuhuljon.
Epret és a málnát halmozunk!
Karácsonyi süti:
25 dkg rizsliszt, édesítő (ezt ízlés szerint), 5 tojás,1 cs. vaníliás cukor
10 gr sütőpor, adventi fűszerkeverék (ha nincs, akkor reszelt narancshéj, reszelt citromhéj, őrölt szegfűszeg, fahéj ),olívaolaj a forma kikenéséhez ,aszalt gyümölcsök ( szilva, meggy, s.barack, füge), ebből nem sok 5-6 szem mindegyikből
Az aszalt gyümölcsöket összevágjuk, és összekeverjük az adventi fűszerkeverékkel.
A tojásfehérjéket édesítővel kemény habbá verjük.
A tojás sárgákat kikeverjük édesítővel és a vaníliás cukorral, belekeverjük a rizslisztet, majd az aszalt gyümölcsöket, végül a felvert tojásfehérjét. Az őzgerincformát - ha nincs megteszi egy kisebb méretű tepsi is - kikenjük olívaolajjal, és megszórjuk rizsliszttel, majd belesimítjuk a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon úgy sütjük, mint a felfújtakat, azaz 20 percig semmiképpen nem nyitjuk ki a sütőajtót! Ezután lehet megkukucskálni, ha esetleg túl gyorsan sülne, akkor a tetejét takarjuk le alufóliával. Legalább 1 óra, amíg átsül, ellenőrizni hústűvel lehet.
Nagyon finom karácsonyi süti, hasonló a püspökkenyérhez, de itt hiányoznak a kandírozott gyümölcsök, meg a dió.
Lusta túrós:
Mérjünk ki 25 dkg rizslisztet egy nagyobb méretű csavaros fedelű befőttesüvegbe. Adjunk hozzá 16 dkg szőlőcukrot, egy csipet sót, és 0,6 dkg (2 csapott kávéskanál) sütőport. Fedjük le az üveget, és alaposan rázzuk össze a porokat. Utána a 0,2%-os túrót keverjük 1 citrom reszelt héjával. Ezután gyújtsuk be a sütőt, és állítsuk 240 °C- ra (8 osztású skálán 5. fokozat), majd olívaolajjal kenjünk ki egy kisebb méretű tepsit. A rizslisztes keverék felét szórjuk egyenletesen a tepsi aljába. Rakjuk rá a túrótölteléket, és a por másik felét hintsük a túrórétegre. Verjünk fel 2 egész tojást, adjunk hozzá 1 vanillincukrot és 2 dl 0,1 %-os tejet, majd a habosra kevert péppel óvatosan öntsük le a pitét. Ügyeljünk arra, hogy a liszt sehol se maradjon szárazon. Végül 0,5 dl olívaolajat öntsünk a pitére. Helyezzük forró sütőbe, és erősebb tűzön süssük 5 percig, majd mérsékelt tűzön még kb. 35 percig, amíg a teteje zsemleszínű lesz. Ha kihűlt, vágjuk kisebb téglalapokra, és frissen tálaljuk. Hűtőszekrényben nem szabad tárolni. Ezt a pitét egyébként a lusta háziasszonyok süteményének is szokták nevezni, mert a tésztáját nem kell gyúrni, hajtogatni, keleszteni, ennek ellenére a végeredmény várakozáson felüli
Fini süti:
Egy teflon tepsit (a legkisebbet) kikentem olívaolajjal, és bekentem az alját 1 kanál mézzel. Beleszeleteltem 2 banánt és 1 almát, szépen karikára, majd 3 tojásból és 3 kanál rizslisztből édesítővel piskótatésztát kevertem, amit fahéjjal és őrölt szegfűszeggel ízesítettem, aztán jól ráöntöttem a mézes gyümölcságyra. 200 fokos sütőbe 15 perc alatt sült meg, utána fordítva tálcára borítottam, és most kóstoltam meg. Vacsi gyanánt persze, szigorúan betartva az adagot, de olyan jó lett, hogy nehezen állok ellent neki.
Túrógombóc vagy gyümölcsös gombóc:
200 g rizsliszt, 250 g túró, 70 g margarin, 1 db tojás,
csipet só. A hozzávalókból rövid idő alatt tésztát készítünk. Kis darabokat veszünk belőle, melyeket ízlés szerint gyümölccsel, pl. szilva, barack stb. megtöltünk. Enyhén forrásban levő vízben 12 - 15 percig főzzük. Lecsepegtetés után 2 ek. Margarinon, megpirított rizslisztes morzsába forgatjuk, túrógombócnál: édesítős 12%-os tejföllel nyakon öntjük.
Mézes túrókrémmel töltött körte vagy őszibarack.
Hozzávalók: 4-5 db gyümölcs,20 dkg túró,4-5 evőkanál méz, őrölt fahéj, fél pohár joghurt, pici vaníliás cukor.
A gyümölcsöket meghámozzuk és félbevágjuk. Utána a gyümölcsökbe töltjük a joghurttal, mézzel és vaníliás cukorral összekevert túrót.
Fahéjjal hintjük. Ez az édesség elkészítése hihetetlen leleményességet, nagy odafigyelést és rendkívüli sütnitudást igényel :)
„Túrós Kata”
Hozzávalók: 6 ek. rizsliszt, 3 tojás, 30 dkg sovány túró, fél cs. sütőpor, fél bögre olívaolaj, mazsola, alma (tetejére), reszelt citromhéj, fél doboz frissföl (nagy), édesítő, csipet só, méz
Elkészítés: ez afféle „mindentbele” sütemény. Egy nagy tálba összedobálom a hozzávalókat, csak a tojásokat szedem szét, és külön felverem a habját. Összekeverek mindent, a végén belekeverem a felvert tojáshabot is (csak a felét!). Lapos tepsibe borítom, majd a tetejét kirakom szeletelt almával. Ha ez megvan, a tojáshab másik felét pici mézzel összeelegyítem és ezzel a masszával, megkenegetem a süti tetejét. Mehet a sütőbe, kis lángon fél órát sütöm. Nagyon fincsi!
Nóri fogyigofrija
Hozzávalók: gofrisütő , 40 dkg rizsliszt, 1 cs. sütőpor, 4 tojás, 1 cs vaníliás cukor, édesítő, só, fél l 0,1%os tej, citromhéj.
Elkészítés: egy tálban összekeverem a hozzávalókat, a tojásokat szétválasztom, a fehérjéből habot verek, azt is belekeverem. Sűrű palacsintatésztát kell kapnom. A gofrisütőt kikenem olivával, felforrósítom, és adagonként belekanalazom, vékonyan! Egy adag kb. 2,5 – 3 percig sül. Isteni! Tetejére mehet biolekvár, vagy édesítős frissföl. Fogyis barátaim szerint növényi tejszínből készített mézes habbal is lefújhatjuk, nem tudom, én azt már nemigen tartanám diétásnak. Szerinted, Robi? Amúgy Isteni!!!
Rizslisztes linzer (Ez aztán nyelvtörő J)
Hozzávalók: fél kg (vagy több) rizsliszt, 1 bögre olívaolaj, 3 egész tojás, 1 cs. sütőpor, 3-4 dl kefir, édesítő, só, baracklekvár (cukormentes), szőlőcukor
Elkészítés: egy tálban összegyúrom a lisztet, olajat, tojást, sütőport, kefírt, édesítőt és egy pici sót. Addig gyúrom, míg az összes tészta leválik szépen a tálról és a kezemről. Tovább nem szabad! Két-három cipócskát formálok belőle, deszkára teszem, letakarom és pihentetem egy órát (hűvös helyen!!). Pihi után kinyújtom 3-4 millisre és jöhet a pepecs-meló: a kívánt formával kiszaggatom. Felét sima formájúra, a tészta másik felét ugyanolyan formájúra, de lyukacskát is nyomok a közepükbe. Sütőlemezen lassú tűzön kb. 10 percig sütöm, inkább szárítom, lehet akár nyitott sütőnél is, mivel a nagyon vékony kis lapocskák gyorsan megégnek. Ha kész, jöhet a párosítás, baracklekvárral összeragasztom őket (alul a sima, aztán lekvár, teteje a lyukas). Nem sajnáljuk a lekvárt, nem baj, ha kifolyik, legyen benne elég, mert úgy lesz fini, ha jól megszívja magát! Ha megvan a ragasztás, tálcára teszem és szőlőcukit szitálok rá. Amennyire sokáig tart megcsinálni, annyira finom is! (lehet ám a tésztát nyersen lefagyasztani is, így nem kell újra gyúrni, ha legközelebb is sütni akarunk!)
Gyümölcstorta, amit Robi szülinapjára készítettem (Kata)
Hozzávalók: 6 ek rizsliszt, fél cs. sütőpor, 3 tojás szétválasztva, édesítő, másfél doboz frissföl, málna, zselatin, citromhéj, díszítéshez mindenféle gyümi.
Elkészítés: gyümölcstortaformát kikenem olívaolajjal, és kilisztezem. A lisztet összekeverem sütőporral. A tojásokat szétszedem, a sárgáját édesítővel elkeverem, a fehérjéből habot verek. Ha ez megvan, a sárgáját hozzákeverem a fehérjehabhoz (óvatosan, ne törjön), majd beleszitálom a sütőporos lisztet. A formába öntöm és kb. 20 percig lassan sütöm. Hagyom jól kihűlni, akkor válik el a formától. Kiborítom tányérra és félreteszem. Egy tálban összekeverem a frissfölt édesítővel és a felmelegített zselatinnal és citromhéjjal, majd néhány deka fagyasztott málnát keverek bele (azért fagyasztottat, mert a langyos zselatin és a jeges málna találkozása azonnal megszilárdítja a krémet. Jól összekeverem, nem baj ha a málna összetörik, szép rózsaszín csíkok lesznek a krémben.). Rákenem a tortára, meg is köt azonnal. A tetejét ízlés és idény szerint díszítem gyümölcsökkel. Szép és finom!
Rizslisztes palacsinta
3 tojást simára keverünk 10dkg rizsliszttel, csipetnyi sóval és kb. 4 dl tejjel. A kellő sűrűségű palacsintatésztát a szokásos módon megsütjük. Töltelék a fantáziára és az étrend szabta határokra, van bízva!
Torta kicsit másként!
Hozzávalók: (6 személyre)
A tésztához:
25 dkg rizsliszt (a finomított)
1 dl víz
csipetnyi só
12,5 dkg margarin
A töltelékhez:
2 evőkanál csípős mustár
20 dkg tolnai sovány vagy B.Alecca light trappista sajt
4 paradicsom
őrölt bors
só
A díszítéshez:
1 főtt tojás
néhány bazsalikomlevél
Elkészítés:
A lisztet gyorsan összedolgozzuk a sóval meg a kis darabokra vágott hideg margarinnal, és annyi hideg vizet adunk hozzá, amennyit felvesz. Golyót formálunk a masszából, és lefedve 1 órára hűtőbe tesszük (a tésztát előző nap is elkészíthetjük). 23 cm átmérőjű kerek tortaformát kikenjük, belesimítjuk a tésztát, és a mustárral megkenjük. A sajtot vékonyan felszeleteljük. A paradicsomokat meghámozzuk, és szeletekre vágjuk. A sajtszeletekkel megrakjuk a tésztát, erre tesszük a paradicsomkarikákat. Sóval, borssal meghintjük, és meleg sütőben készre sütjük. A felkarikázott tojással megrakjuk, a bazsalikomlevelekkel díszítjük. Melegen vagy hidegen, zöldsalátával tálaljuk.
Mamagáj süti:
Hozzávalók: 4 tojás, 1/2 l erdei gyümölcsös vagy narancsos cool mix, édesítő (ízlés szerint), 1dl olívaolaj, 15-20dkg rizsliszt (érzés alapján, piskóta sűrűségű massza)
Összekavarjuk a hozzávalókat és az így kapott masszát három részre elosztjuk. Első edény vaníliás cukorral, Második edény kakaópor és rumaroma, Harmadik edény puncs ízű pudingpor (nem kifőzve). Kikenjük a tepsit és vegyesen csorgatjuk bele. Előmelegített sütőbe kb. 20-25 percig, sütjük. (Megtartás időszakában lévők a kisült sütit félbevágva egy kis diétás baracklekvárral is föltupírozhatják)
Egyperces "édesség"
1 doboz cottage cheese-hez hozzákeversz ízlés szerinti mézet, valamint 5-7 szem földarabolgatott fügét (ha lehetőség van rá, nem aszaltat) belereszelsz lime héjat és kevés citromfűvel, megszórod!
Epres madártej: Stahl "Nigella" Judit büntetlen örömök bestselleréből, átalakítva
l l.0,1%-os tej, 1 vanília rúd, 30 dkg friss v mélyhűtött eper, 4 tojás, ízlés szerint édesítő vagy méz, 1 ek. finomított rizsliszt, 1 citrom.
Egy edényben összeforraljuk a tejet a félbevágott vaníliarúddal és 20 percre, félre rakjuk.(ennyi idő alatt veszi át a vanília aromát). Félbevágom a megmosott és kicsumázott epret és összeturmixolom a vanília ízű tej egyharmadával. (azért csak ennyivel, mert a maradék tejbe főzöm ki a habpamacsokat, és ezek akkor szépek, ha nem foltosak, hanem hófehérek) Szétválasztom a tojásokat. A tojásfehérjékből habot verünk két lépésben: először csak addig dolgoztatom a géppel, amíg kialakul a lágy hab, ekkor hozzárakom a mézet vagy édesítőt, és addig verem, amíg kemény és fényes nem lesz. Hideg vízzel kiöblítek egy közepes méretű edényt, és felforralom benne a halványsárga vaníliás tejet. Ha már rotyog, takarékra állítom a lángot és a habból evőkanálnyi felhőket szaggatok bele. A pamacsokat mindkét oldalukon 1-1 percig főzzük, majd szűrőlapáttal kihalásszuk és félrerakjuk. Amikor az összes pamacs kifőtt elzárjuk a gázt és hozzáöntjük az epres turmixot. Ezután a tojássárgákat, a mézet meg a rizslisztet kézi habverővel összedolgozom, és apránként annyit kanalazok hozzá a meleg epres -vaníliás tejből, hogy a tojásos keverék meglangyosodjon. Ezt a fezékbe átöntöm, begyújtom alatta a tűzet és kislángon kézi habverővel besűrítem az epres madártejet. Már csak a megmosott citrom reszelt héját adom hozzá, majd teljes kihűlés után tálalom!
Ági "Ókori Máktortája"
360gr darált mák
250ml méz
6 tojás
130gr ananász v. bármilyen gyümölcs
Szétválasztod a tojásokat, a tojás sárgáját habosra vered, majd belekevered a mákot a gyümit és apránként adagolva a mézet. Végül óvatosan belekevered a felvert tojásfehérjét. Enyhén kikent formába öntöd és 170fokon 50 percig sütöd. Meleg tejszínnel tálalhatod, ha szabad - de nem szabad ezért nem tálalod így!
Gyümölcskenyér :
30 dkg tk. Finom rizslisztet egy teáskanál sütőporral összekeverek. Külön tálba 25 dkg fruktózt, 2 dl frissfölt, 2 felvert tojást és egy mokkáskanál sót teszek. Hozzáadom a sütőporos lisztet, és gyümölcsöt (meggy, stb., lehet többfélét is). Az egészet jól összekeverem, kidelmázott kuglófformába vagy őzgerincbe teszem, előmelegített forró sütőben 5 percig, majd közepes lángon 20-25 percig sütöm.
Tiramisukrém túróból:
25dkg áttört túró, kevés reszelt citromhéj, 1 kupica rum (én aromát használok), 1 dl kávé, 3 tojás, édesítő, fahéj, kakaópor,+ egy kevés vanília aroma.
A tojás sárgáját eldolgozzuk az édesítővel, rummal, egy mokkáskanál fahéjjal, vaníliaaromával, citromhéjjal, kávéval és hozzákeverjük a túróhoz, fehérjéket fölverjük habbá, és óvatosan hozzákeverjük a túrós masszához, de vigyázzunk hogy ne törjön nagyon össze, tetejét megszórjuk kakaóporral. Babapiskóta nuku.