Rizstészta általános ismertetés:
A rizsből készült tészták opálos fehér színűek. Alakjuk változatos. Nemcsak különböző szélességű és vastagságú metéltek léteznek. Délkelet-Ázsiában rizspapírnak nevezett tésztalapba töltik a tavaszi tekercset.
Titkuk: nem szabad főzni, csak a tészta vastagságától függően meleg vízben három-öt percig áztatni. Felhasználásuk a búzatésztákéhoz hasonló, de levesbetétként is gyakran alkalmazzák.
Az üvegtészta egy szójababfajta lisztjéből készül, cérnametélt vastagságú. Nevét arról kapta, hogy forró vízbe áztatva átlátszóvá válik, mint az üveg.
Titka: könnyű vele bánni, okos tészta: bő forró vízzel kell leönteni, és ő pontosan tudja, hogy mennyi vízre van szüksége. Ha kevés vizet öntöttünk rá, töltsünk utána bátran, nem lehet elrontani. Ez a legértékesebbnek tartott keleti tészta, nincs jellegzetes íze, ezért jól átveszi és kiadja a különböző raguk ízét. Felhasználása megegyezik a rizsalapú tésztákéval.
"Sajtos fokhagymás tészta "
A forró vízbe áztatott rizstésztát (metélt, v spagetti) szűrőben lecsurgatom, és összekeverem 2 kanál frissföllel, pici sóval, fokhagymakrémmel, vagy garnulátummal, és 1-2 kávéskanálnyi parmezán sajtot szórok rá.
"Rakott tészta"
A különböző zöldségeket pirítok olívaolajon, fűszerezem őket, majd rizsmetélt és zöldségek rétegezésével egy tűzálló tálba, vagy teflon tepsibe teszem őket. A végén 2-3 kanál frissföllel leöntöm, amibe lehet egy tojást is elkeverni úgy finomabb.
Sütőbe tolva pár perc alatt megsül és fogyasztható.
"Tészta saláta":
A kifőtt tésztát lecsurgatom, hagyom kihűlni. Tetszés szerinti salátaalapokból egy jó kis zöldsalátát készítek, sóval, olívával, citromlével, lehet egy csepp édesítőt is használni, de nem muszáj. Amikor kicsit összeérett a saláta, lazán beleforgatom a tésztát.
Ezen kívül szoktam a hagyományos gomba pörkölthöz is enni, ha már nincs kedvem a rizshez.
Lehet olíván megsütött cukkíni csíkokhoz is keverni, akkor zúzott fokhagymával, kakukkfűvel ízesítem, jó kis mediterrán ízt kapok így.
Zöldséglevest főzök, jó sűrűt, és abba dobom a száraz rizstésztát, amíg kihűl a leves, a tészta is fogyaszthatóvá puhul benne.
Metélt sárgarépával és mézzel
Hozzávalók (4 személyre):
2 csésze főtt RIZSTÉSZTA, 25 dkg frissen reszelt sárgarépa, 1 evőkanál szójamártás, 4 evőkanál méz, 2 kávéskanál őrölt méz.
Elkészítés: Melegítsük fel a mézet, és keverjük el benne a gyömbért és a szójamártást. Adjuk hozzá a sárgarépát is, és gyenge tűzön forgassuk együtt 2-3 percig. A keveréket óvatosan adjuk a RIZSTÉSZTÁHOZ, elkeverve tegyük forró sütőbe, és jól melegítsük át.
Fortély: Önálló fogásként is fogyasztható. Szárnyas ételek mellé megtartó időszakban köretnek úgy adjuk, hogy kevés citromlét locsolunk a szójamártáshoz, és tálaláskor összevágott petrezselyemmel hintjük meg.
Rizsásnak - sült tészta:
Én így csinálom, nem biztos, hogy olyan, mint a kínai büfékben. A tésztát először is kifőzöm sós vagy ételízesítős vízben, lecsöpögtetem.
Olívaolaj a wokba, jól felforrósítani. Apró csíkokra vágott sárgarépa, fehérrépa, zeller. Beleteszem a forró olajba és hirtelen megpirítom. Nagyon kell keverni! Ezután póréhagymát vékonyra felszeletelve, vagy zöldhagymát, és apróra vágott fokhagymát dobok rá. Ha van friss gyömbéred ajánlom, mert isteni tőle, de jó a por alakú is. A friss gyömbért uborkagyalun gyaluld le, majd vágd fel nagyon vékony csíkokra. Kicsit macerás, de megéri! Ezt is bele kell dobni még a zöldségekkel együtt, ha porod van, akkor elég a végén meghinteni vele a kutyulékot. Itt lehet beleszeletelni néhány gombát (javaslom a tesco-ban szárított formában árult shitake gombát), de ez el is hagyható. Amikor a zöldségek szépen megpirultak, akkor lehet hozzátenni a tésztát, és ezzel is pirítani, gyors keverés mellett. Amikor már szinte készen van (kb. 3-4 perce sül a tészta) akkor szójaszósszal meglocsolni, és kész. Lehet beletenni erős chili paprikát is, ha szereted az erőset. Én egy kis kávéskanál Erős Pestát szoktam, úgy is jó. Amikor készen van, nem árt megkóstolni, mert lehet, hogy így nem elég sós, ugyanis a szója miatt nem szoktam előtte megsózni. Lehet kis borsot is rászórni, de nem lényeges az erős paprika miatt.
Zölis rizs spagetti pufirizsa után szabadon:
Hozzávalók 4 személyre: 1 cukkíni 2 sárgarépa 4 kis paradicsom, ha nincs savad tőle 1/2 piros húsú paprika -szintén zenész 1/2 sárga húsú paprika 1 zeller szár 1 gerezd fokhagyma 50 dkg rizs spagetti, 4 evőkanál olívaolaj 1 mokkáskanál szárított rozmaring. Előkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A cukkínit és a sárgarépát julienne-re (gyufaszál nagyságú metéltre), a paradicsomot gerezdekre, a paprikát csíkokra, a zellerszárat karikákra vágjuk.
Elkészítés: A rizstésztát áztatjuk, leszűrjük. Az olívaolajat felforrósítjuk, beletesszük a fokhagymát, a rozmaringot, és megpirítjuk. Néhány kanál főzőlével felhígítjuk a rozmaringos olajat, megsózzuk, megborsozzuk, kivesszük belőle a fokhagymát, és ráöntjük a tésztára. A tetejére halmozzuk a zöldségeket, és tálaljuk.
Forró gyümölcsös rizstészta:
Hozzávalók 4 személyre:
1/2kg széles-metélt rizstészta, kb.1kg aszalt, vagy 1kg friss vegyes gyümölcs (ami éppen érik, vagy amilyen van otthon), Fahéj, 1 csomag vaníliás-cukor, Méz, 2 evőkanál olívaola.j
Elkészítés: a rizstésztát a csomagolásán leírt mód szerint elkészítjük (általában nem kell főzni, csak néhány percre forró vízben beáztatni). Közben összeaprítjuk a gyümölcsöket. Egy tűzálló mélyebb tálat bekenünk olívaolajjal, belerétegezünk egy adag tésztát, betakarjuk gyümölcsökkel, meghintjük kis fahéjas-vaníliás cukorral. A rétegezést addig folytatjuk, míg tart a hozzávalókból; a tetejére gyümölcs kerüljön. A végén csurgassunk rá egy kevés mézet ízlés szerint, majd locsoljuk meg a maradék olívaolajjal.
Előmelegített, forró sütőbe téve kb. 20-25 perc alatt, megsütjük, amíg a szélein a tészta picit ropogóssá válik.
Az ízletes rizstésztát liszt-érzékenyek is fogyaszthatják, így ez egyike lehet a számukra is élvezhető csemegének.
Ez is egy olyan recept, ahol szabadon szárnyalhat a fantáziánk, hiszen a gyümölcsök variálásával más- és más édességet készíthetünk.
Galuska by rizsliszt:
2 és fél dl tejet felforralunk 2 dkg margarinnal, állandó keverés közben hozzáadunk kb. 8 dkg rizslisztet, és addig forraljuk, amíg el nem válik az edény falától. Rövid ideig hűlni hagyjuk - majd hozzákeverjük 2 tojás sárgáját, ízesítjük sóval, borssal és hozzávegyítjük a tojásfehérjéből vert kemény habot. A masszából apró galuskát szaggatunk, és forrásban levő sós vízben vagy levesben kifőzzük.
Kata fogyis pizzája egy kicsit általam módosítva.
Hozzávalók: 25 dkg rizsliszt, fél cs. sütőpor, fél dl olívaolaj, 4 ek 0,1%- os tej, 1 tojás, 1 teáskanál só
Elkészítése: mindent beledobok egy tálba és összegyúrom egészen addig, míg már nem ragad és jól formázható, tésztát kapok. Ezután olívaolajjal kikenek egy pizzaformát, de akármilyen lapos tepsi is megteszi. Beletapogatom a tésztát, a széleit, picit felhúzogatom a forma oldalához. Nem kell elősütni, erre a nyers tésztára máris mehet a feltét: frissfölös-fokhagymás alappal megkenem a tésztát, szórok rá ananászt, újhagymát, és/vagy bármilyen fincsi zöldséget. A tetejére növényi alapú reszelt sajtot teszek. Az egészet megszórom olasz fűszerkeverékkel (vagy bazsalikommal, kakukkfűvel) és bedurrantom a forró sütőbe. 20-25 perc alatt kész. (Nem lesz olyan lágy a tészta, mintha búzalisztből készítenénk, és élesztővel kelesztenénk, ez inkább omlós tésztára emlékeztet, de a pizza illúziója tökéletes) Amit szintén én teszek hozzá, hogy havi 1-nél nem többször javasolt!
Szilvi pizzája:
Ezt ma alkottam, ezt ebédeltem PIZZA!!!
Pizza tészta: 30 dkg rizsliszt, 2,5 dkg élesztő, 1 dl olívaolaj, 2 tojás, kb. 1,5 dl , só.
Az élesztőt felfuttatod, majd mindent összekeversz, összegyúrsz, (nem lesz az a hagyományos tészta álaga, ne várd) Félreteszed kelni, kb. 30
miután megkelt, beleteszed a sütő lemezre, pizzaformába, stb., nem lehet nyújtani. Tehát belenyomkodod a kívánt vastagságra, ha ez kész megszurkálod villával, előmelegített sütőben félkészre sütöd kb.15-20 perc. Bekened pizza alappal! (az én pizza alapom, sűrített para,+ oregano) Erre kerül rá a feltét, ez most zöldbab, brokkoli (főve mindkettő) majd rá a pizza mozzarella és a karikára vágott paradicsom, és ismét be a sütőbe kb. 15 percre!
Természetesen a feltét igény szerint módosítható, vagy az alap lehet esetleg frissfölös, és füstölt mozzarellás, ez már kreativitás kérdése!
Rizstészta párolt húsgolyókkal: (megtartóknak)
Fél kg pulyka felsőcombot lehártyázunk (eléggé babramunka) és húsdarálón ledaráljuk. Egy pici vagy fél nagy fokhagymagerezdet átnyomunk a fokhagymaprésen, és fél kávéskanál kakukkfűvel meg fél teáskanál sóval együtt a húshoz adjuk, összekeverjük. Vizes kézzel mogyorónyi gombócokat formázunk a masszából. Nem kell hozzá sűrítőanyag, szépen összeáll. Serpenyőben, olajon minden oldalról kicsit átpirítjuk, hogy sehol ne legyen rózsaszín, aztán addig sütjük, amíg picit pirulni nem kezd. Ekkor felöntjük vízzel, és kb. 20 percig főzzük, pároljuk. Közben tíz deka kínai rizstésztát leöntünk bő forró sós vízzel. Amikor megpuhult, leszűrjük. A gombócokat a tésztához adjuk. Aki bírja a húslevet, a gombócok megmaradt levéhez tegyen egy kis gluténmentes keményítőt, forralja készre, és ezt a mártást is öntse a tésztára.
Színes zöldségekkel tálaljuk
Rizstészta szójás zöldségraguval
4 adag
Hozzávalók:
zöldségraguval
4 adag, Rizstészta 240 g, olaj 0.02 l, Póré 40 g, Sárgarépa 80 g, zeller 80 g
cukkíni friss 80 g, TV paprika 80 g, szójaszósz 0.04 l, Tengeri só 8 g
A rizstésztát sós, forrásban lévő vízzel leforrázzuk, 5-10 percet állni hagyjuk és leszűrjük. A zöldségeket metéltre vágjuk, kevés forró olajban üvegesre pirítjuk. Sózzuk, fűszerezzük a szójaszósszal, ötfűszerkeverékkel, és együtt készre pároljuk. A tésztát tányérra tesszük, és a közepére halmozzuk a ragut.
Rizstészta Snack:
Ropogtatnivaló - és finom! Tegnap láttam egy thai receptet a TV-ben, és ott a kaja tetejére díszítésként sült rizstésztát bigyesztett a szakács. Nem hagyott nyugton a gondolat, kipróbáltam ma. És király!!! Bő olívaolajban meg kell sütni a rizstésztát, egyszerre csak kisebb mennyiséget, mert rögtön megdagad, mint a burgonyaszirom. Hirtelen kell sütni, és szinte azonnal kiszedni papírra, mert gyorsan megég. Érdemes kipróbálni, mert tényleg jó
SÁRKÁNY TÉSZTA! (Ancsin Mária tollából)
Nem azért ez a neve mert csak *házi sárkányok *készíthetik.
Szóval, egy nagyfej kelkáposzta felét és 3 db sárgarépát reszeljetek le a nagylyukú reszelőn. Hogy hús ne kerüljön bele, inkább a háztartásban fellelhető hímnemű egyedet kérd meg rá.
Majd egy jó nagy fej hagymát vágjál el nagyobb cikkekre, tudjátok félbe négybe, aztán …
3-4 gerezd fokhagymát szinten darabolj össze. Wokba csinálom, felhevítem az olívaolajat, öntok bele csurgatva 3X körbe)! Ez nem faxni, ennyi kell hozzá), amikor forró beleteszem a hagymát, átsütöm nagy lángon, majd a fokhagymát és a zöldségeket., sót ,vegetát teszek hozzá. Átsütöm erős tűzön majd a mar kész rizstésztát // a szeles metélt /// hozzáadom természetesen a mennyisége, tőletek függ, én zöldségesre szeretem!!!!... és pár percig összesütni !!
Fűszere a garam massala //tescoban kapható indiai fűszerkeverék //Amikor a tésztát a zöldségbe teszem, akkor adok hozzá egy teás kanál garam massalát! Ezzel már csak átforgatom nem sütöm, nehogy megégjen!!! Aki szereti, adhat, hozza chili paprikát ettől lesz *sárkány* erős ) végezetül kevés vízzel felhígított szója szósszal meglocsolom, de aki nem szereti, elhagyhatja!!
Az eredeti recept természetesen durum spagetti, azaz olasz tészta, és édeskáposzta! Én Indiában tanultam, sok más finomsággal együtt!!
Egyszerű és mégis király
Rizstésztát kifőzök, leszűröm. (A rizstészta nem igényel sok főzést, inkább egyszeri átforralás után fedő alatti puhulás kb. 5 percig) Olíva olajat hevítek egy serpenyőben vagy wokban, beledobálok pár gerezd felkarikázott fokhagymát, és egy pici chili paprikát vékonyan felszeletelve, és megsózom ( jó egy kávéskanál Erős Pesta is, csak akkor vigyázni a sózással). Ezt egy picit együtt pirítom, arra kell
figyelni, hogy a fokhagyma még fehér maradjon, mert nem jó, amikor megég. Utána laza mozdulattal belekeverni a rizstésztát.
Tök olyan mint a spagetti a'lá olivo.
Klasszikus Rizstészta
Kifőzve, lecsepegtetve. Utána összekeverem 2-3 kanál frissföllel, szórok
rá parmezán sajtot és zúzott vagy granulált fokhagymát, sózom és jól megeszem.
Egyserű és nagyserű:
Húslevest készítek. Amint megfőtt a hús, azt külön teszem és egy másik étkezéshez, fogyasztom bármilyen szósszal. (fokhagyma, meggy vagy paradicsom) Ezeket a szószokat lehet diétásan is készíteni, édesítővel és rizslisztes habarással. A maradék húslevesbe beleteszem a kifőzött rizstésztát, és a zöldséggel együtt eszem.
Szoktam még tejszínes gombához is keverni.
Rizslisztes Tallér, Melcsitől:
Egy kis ropogtatnivaló!
Hozzávalók: 40 dkg rizsliszt, 1 kávéskanál só, 1 csipet egész köménymag, 1 tojás, 1 pohár natúr joghurt v frissföl és 1,5 dl víz vagy 0,1% tej.
Az alkotóelemeket egy tálba jól összegyurmázzuk, és kisgombócokat szaggatunk és formálunk ki belőle. Kiolívázott tallérsütőbe, közepes lángon mindkét oldalát jól átsütjük. (lehet gofrisütőbe is bűvészkedni vele)
Háromhagymás sajtmártásos rizs spagetti:
Hozzávalók:
1 cs. Spagetti rizstésztából
2 fej lilahagyma
6 gerezd fokhagyma
6 szál zöldhagyma
1 dl olívaolaj
2 db tömlős növényi sajt
só
őrölt fekete vagy fehérbors
Megtisztítjuk és megmossuk a zöldségeket. A lilahagymát vékony félkarikákra, a zöldhagymát gorombára vágjuk, míg a fokhagymát összezúzzuk. Az olaj felén megfuttatjuk a lila és a zöld hagymát, majd rátesszük a fokhagymát, elkeverjük, és kevés vizet öntünk hozzá. Rányomkodjuk a 2 tömlő krémsajtot, sózzuk, borsozzuk és összeforraljuk.
A tésztát kicsit tovább főzzük, mert a spagetti az egyetlen rizstészta, melyet nem áztatunk, hanem lobogó vízbe rakva kb. 10 percig, főzünk, majd fedővel lefedve a tűzről levéve még tíz percig puhulni hagyunk. Szintén a rizs spagetti az egyetlen olyan rizstészta, melyet ezután hideg vízbe is egy pár pillanatig leöblítünk!Ezután a tésztát keverjük a raguba és összemelegítjük!
Padlizsános rizstészta piros paprikával:
1 db piros húsú paprikát vékony csíkokra vágok, 1 db padlizsánt meghámozok és keskeny szeletekre vágom, kell még hozzá egy fej apróra vágott vöröshagyma, 2 gerezd összezúzott fokhagyma, só, bors, kakukkfű és egy adag rizstészta.
A hagymát megfuttatom olívaolajon, és hozzáteszem a csíkokra vágott paprikát, kicsit együtt pirítom. Mehet bele a padlizsán, majd rögtön a só és a bors. A padlizsán azonnal felszívja az olajat, és úgy tűnik, mintha szárazon sülne tovább, de majd később ez az olaj visszakerül, így semmiképp ne öntsünk utána még olajat. Amikor már megpuhultak a zöldségek, és nagyon kellemes sült illatot árasztanak, akkor kell beletenni a fokhagymát és a kakukkfüvet. Még kevergetni kell 1-2 percig, utána már csak a kifőzött, és lecsurgatott rizstésztát kell belekeverni. Nagyon finom egy tál étel kifejezetten diétázók számára.